• De adviesprijzen voor een liter benzine en een liter diesel zijn respectievelijk met bijna 20 cent en 10 cent gestegen sinds begin dit jaar.
  • De adviesprijs voor een liter Euro95 staat nu op 2,235 euro en die van diesel is 1,97 euro per liter, zo meldt consumentencollectief UnitedConsumers.
  • De brandstofprijzen stijgen mede door de verder oplopende spanningen in het Midden-Oosten.
  • Lees ook: Blik op je Geld: benzine duurder, beurs blijft record op record stapelen

De prijzen aan de pomp zijn de afgelopen maanden behoorlijk gestegen, in navolging van de hogere olieprijzen. Sinds begin dit jaar is de adviesprijs voor een liter benzine al met bijna 20 cent gestegen. De adviesprijs voor diesel ging in die periode met circa 10 cent per liter omhoog.

Dat meldt consumentencollectief UnitedConsumers.

De adviesprijs voor een liter Euro95 staat nu op 2,235 euro en die van diesel is 1,97 euro per liter. Die adviesprijzen worden doorgaans alleen gevraagd bij pompstations langs snelwegen. Pomphouders kunnen namelijk afwijken van de adviesprijzen van de grote oliemaatschappijen.

De olieprijzen liggen inmiddels op het hoogste niveau in ongeveer vijf maanden.

Onrust in het Midden-Oosten zorgt voor dure olie

Dat komt mede door de verder oplopende spanningen in het Midden-Oosten, nadat Israël maandag een luchtaanval uitvoerde op het consulaire gebouw van de Iraanse ambassade in de Syrische hoofdstad Damascus. Daarbij zijn twee generaals van de Iraanse Revolutionaire Garde omgekomen. Ook vijf andere leden van de Garde overleefden de aanval niet.

Teheran heeft gezegd met een serieuze reactie te komen. Iran is bondgenoot van de Houthi-rebellen in Jemen. Die voeren geregeld aanvallen uit op schepen in de Rode Zee, waaronder op olietankers. Mogelijk kunnen de Houthi's die aanvallen verder opvoeren of kan Iran tankers in de Perzische Golf aanvallen.

Ook de productiebeperkingen door de OPEC+ spelen een rol bij de hogere olieprijzen. De groep van grote olieproducerende landen, waaronder Saudi-Arabië en Rusland, vergadert woensdag weer over de productie. Naar verwachting wordt dan de productiebeperking van meer dan 2 miljoen vaten per dag doorgezet tot het einde van het tweede kwartaal.

Verder spelen ook andere factoren een rol, waaronder een tijdelijk verlaagde olie-export uit Mexico. Ook zijn er cijfers gekomen over een groeiende Chinese industrie. China is 's werelds grootste importeur van ruwe olie. Bij een aantrekkende productie in China zal naar alle waarschijnlijkheid de olievraag toenemen, wat dus zorgt voor hogere prijzen.

De prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie staat nu op bijna 85 dollar en Brentolie kost meer dan 88 dollar per vat (van 159 liter).

LEES OOK: Blik op je Geld: benzine duurder, beurs blijft record op record stapelen